Ma & Holnap életképei

Egy magazin kulisszatitkai, rendezvényei és a benne dolgozók hétköznapjai.

Friss topikok

  • Szúrófény: Eurónarkózis (idejében szóltam: 1994-ből Demokratában) Hat éve tart a bódítás: Európa majd mindent... (2015.01.30. 05:22) Rió +20 és a többiek
  • Szúrófény: A tabu elpusztíthatatlan? Az értelmező szótár szerint a tabu: 1. Valamely hely(zet),t... (2015.01.30. 05:18) Változz, Világ!
  • tundrazuzmo (törölt): Ha a járhatatlan út - elakadó jármű találkozását akarjuk megelőzni, akkor a mérleg egyik serpenyőj... (2013.03.16. 11:05) Hirtelen jött!
  • Anonymous1 (törölt): Tisztelt Németh Tamás! Pontosan az ilyen dilettáns emberek miatt alakul így a helyzet! Érzéketlen... (2013.01.19. 20:15) Szedd vagy ne szedd?
  • O.Ádám: Szomorú, hogy egy ilyen neves szaktekintély felkészületlenül fut neki a szakterületéhez tartozó té... (2012.12.06. 11:47) Betépett álmodozók

Változz, Világ!

2012.10.24. 13:59 szlaveczbogi

2012. október 12-én pénteken a MÚOSZ Székház Mikszáth termében sajtótájékoztatót tartottak Világ VÁLTÁS: a Fenntarthatóság Forrása címmel. Az elnevezést László Ervin Világváltás című könyve ihlette, amelynek fő gondolata szerint nekünk, embereknek meg kell értenünk folyton változó világunk összefüggéseit, ki kell alakítanunk egy új, az egységen alapuló világot, és ha mindez sikerül, akkor tudunk a biztos úton haladni előre, ahol saját bölcsességünk és a környezetünkre adott reakcióink kísérnek minket. Holott a pénteki tájékoztató célja az eseménysorozat októberi és decemberi programjainak beharangozása volt, sokkal érdekesebb volt, hogy a meghívott előadók a saját hivatásukban hogyan gondolkodnak és gondoskodnak a László Ervin által megfogalmazottakról. Ugyanis a Világ Váltás egy olyan társadalmi célú program, ahol a párbeszéden és az együttműködésen van a hangsúly. Nem szükséges az „egységen alapuló világhoz” teljes egyetértés az emberek között, csak egy minimális közös pont kell, amiből már lehet egymással folyamatosan véleményt cserélve előre haladni. Reök Miklós, a program ötletgazdája elmondta, hogy mindezzel az a célja, hogy segítse az összefogást, valamint elősegítse a fenntarthatóságot. Igen, a fenntarthatóságot, mivel ma már nem fenntartható fejlődésről, hanem fenntarthatóságról kell beszélni. Az értékeket úgy kell közvetíteni, hogy ne csak a tudományos diskurzusban legyenek jelen, hanem széles körben, a lehető legtöbb emberhez jussanak el – hiszen minden ember ugyanazon a Föld nevű bolygón él, amely bolygón rohamléptékben történnek az egyre gyorsabb változások. Erre kívánja Reök Miklós felhívni a figyelmet kiváló művész- és szakemberek előadásai által, akik a saját területük bevonásával állítják középpontba a fenntarthatóságot, a tudatosságot, a társadalmi és ökológiai koherenciát, a közös értékeink fontosságát.

lászló ervin világváltás.JPG

Az eseménysorozat arca Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, akit a sajtótájékoztatón külföldi koncertszereplése miatt Skype-on hallgathattunk meg. A művészeti ágak közül a zenét képviselve úgy gondolja, hogy ezen keresztül belső értékrendet, egyfajta imát tud olyan intenzitással közölni, ahogy például a világ VÁLTÁS-on egy-egy előadásban megteszik azt verbálisan az előadók.

A programsorozat háttérintézménye a Budapest Klub, amelynek képviseletében Dr. Sági Mária ismételten felhívta a figyelmet a fenntarthatóságra: eljött az ideje a valósággal való szembenézésnek, és a megállj parancsolásnak, hiszen tényleg így nem mehet tovább. Át kell adni a fiatal generációnak mindazt a tudást, aminek birtokában vannak az idősebbek, hiszen a bölcsek gondolatait az ifjak tudják cselekedetekre váltani. Egy mai egyetemistának egyéni cselekvései és egyéni igényei vannak, ám hozzáteszi, hogy ezek természetesek: ha befejezi a tanulmányait, hol fog dolgozni, mennyi pénzből kell fenntartania magát, hol fogja élni az életét és kivel. Viszont mindig szem előtt kell tartaniuk és tartanunk nekünk is: olyan, hogy egyéni boldogság nem létezik, az individuális embernek nincs igazi boldogsága – azt csak a másik ember fényében tündökölve érhetjük el. Ezért is igényeljük a párkapcsolatot, ezért van szükségünk a velünk közös gondolatokat valló közösségekre.

Reök Cecília iparművész a Klebelsberg Kultúrkúria és a Zöldág – Nemzetközi Öko-Design Fesztivál képviseletében volt jelen. Ő a dizájn és a divat területén keresztül próbál meg széles társadalmi rétegeket elérni. Hiszi, hogy a tárgyi környezetünk és kultúránk megválasztása tudatos döntés eredménye. Az ökodizájnnal célja az ökocentrikus gondolkodásmód kialakítása és támogatása. A környezettudatos gondolkodásmódra való nevelés már egész kisgyermekkortól fontos, ezért Ő a gyermekprogramoktól kezdve a felnőtteknek szóló konferenciákig gondolkodik, ahol a kicsiknek játékosan, az idősebbeknek interkulturális párbeszéden keresztül kívánja bemutatni, hogy merre is tart a világunk. A gyermekek környezeti nevelése során a legkézenfekvőbb eszközének a művészetet tartja, ahol a közös alkotással tudatosodnak a fontos gondolatok az egészen fiatalok körében is.

világváltás2.JPG

Mindig öröm, ha az ember olyan bölcs embert hallgathat, mint Jelenits István atya, aki szintén a fiatalok kezébe adná a kulcsot, és szeretné, ha természetes otthont lelnének ebben a témában is. Elmesélt egy erdélyi történetet, amikor az egyik útja során akkora esőzések voltak, hogy nem tudtak tovább menni. Egy kedves asszony, aki egyedül volt otthon, behívta őt és társait, nedves ruháikat kifeszítette a kályha fölé száradni, meleg ételt és italt adott nekik. Ez a mai világban lassan elképzelhetetlen, ezért fontos lenne megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekkel elűzhető a spontán idegenkedésünk egymástól. A világ sérülékenysége odáig jutott, hogy általában úgy cselekszünk, hogy az csak nekünk legyen jó, de nem gondolunk arra, hogy ezáltal másoknak rosszat teszünk. Ne csak az önös fejlődésre gondoljunk! A világ és a benne élők sokféleségét tisztelettel kell figyelnünk, nem csak a versenyt látni, mert ha nem figyelünk egymásra, a változásra, akkor mindig csak egyre nagyobb terhet rovunk gyermekeinkre.

Dr. Diószegi György Antal történész szerint mi magyarok túl zárt kultúraként éljük meg magyarságunkat, ehelyett a szomszéd népekkel való együttműködésre kellene összpontosítani. Példaként említette a vérszerződést, amely jól mutatja, hogy hét különböző szándék össze tud fogni egy magasabb cél érdekében. Az emberiség önmagában is egy közös kincs, amit folyton ápolni és ékesíteni kell.

Végighallgatva az előadókat nem is tudom elhessegetni a gondolatot: van-e ennél sürgetőbb, fontosabb dolgunk? Hová vezet a mai ember mentalitása: csak az én érdekem, csak az én javam, csak egyedül? Kívánom, hogy jöjjön létre minél több, a világ VÁLTÁS programsorozathoz hasonló kezdeményezés, amelyek segítségével fel lehet nyitni az emberek szemét: változtatni kell, most!

A bejegyzés trackback címe:

https://maesholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr394866419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2015.01.30. 05:18:20

A tabu elpusztíthatatlan?

Az értelmező szótár szerint a tabu:
1. Valamely hely(zet),tárgy, személy megnevezésére, valamely szó kimondására vonatkozó szigorú(babonás) vallási tilalom.
2. Valamely ez nem szabad hozzányúlni, szent és sérthetetlen dolog.
3. Amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni.
A magyar népszokásban úgy szól a tabu: „Halottról jót, vagy semmit”. Ha jobban végig gondoltuk volna, akkor hamarabb rájövünk (ami mára világossá vált), hogy amitől annyira féltünk, amiről szólni se mertünk, a baráti megszálló tankok küldője halott!
Nem úgy a tabu. Mert a „gazda” kimúlt, kivonult, de jött helyette a tulajdonos, hogy Ő légyen a tabugazda. Mi következik ebből? Megint hívjuk segítségül a szótárt!
Eszerint a tulajdon:
1. Az anyagi vagy szellemi érték, amellyel valaki sajátjaként, szabadon rendelkezik.
2. Az ilyen értékek jogilag védett birtoklása.
Tehát a tulajdonostól a sajtó esetében sem várhatjuk el, hogy rosszat mondjon magáról (akkor sem, sőt ellenkezőleg, ha ez a rossz igaz is). Ebből egyenesen következik: Ő lesz az, aki meghatározza, amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni! Magyarul: Ő határozza meg a tabut, ami láss csodát, ugyanaz, ami régen volt. Érdekből és hozzá nem értésből fakadó, számunkra csak hátrányos el-és megnyomorító tevékenység esik az el- és kimondhatatlan, megírhatatlan tabu alá!
"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." Voltaire
süti beállítások módosítása